Muffiny marchewkowe

dnia

Jutro w babskim gronie idziemy do kina. Ja w kinie jestem zawsze głodna 😉 Jednak zamiast popcornu wolę zjeść coś domowej roboty. Na jutro przygotowałam muffiny marchewkowe.

Przepis znalazłam tu: https://www.mojewypieki.com/post/marchewkowe-muffinki-z-serowo—kokosowa-korona

Dokonałam jednak drobnych modyfikacji – moja wersja poniżej – składniki na 6 – 7 dużych muffinów lub 12 minimuffinów:

 

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka marchwi startej na tarce od dużych oczkach

Krem do udekorowania:

  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe do posypania

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę i sól. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajka z olejem. Łączymy zawartość obu misek i dodajemy marchewkę i orzechy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Gdy muffiny ostygną – dekorujemy je kremem z mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem. Na koniec dekorujemy wiórkami kokosowymi – albo posypując krem, albo zanurzając górę muffina w wiórkach kokosowych.

Smacznego 🙂

 

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *