Szukałam pomysłu na inne od dotychczasowych muffiny – do szkolnej śniadaniówki. Postanowiłam wykorzystać borówki – których akurat sporo miałam w lodówce. Przepis na cytrynowe muffiny znalazłam na blogu Moje Wypieki – skróciłam jednak listę składników i ciut je pozmieniałam.
Składniki na 7 muffinów:
- 1 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 szklanki oleju
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 125 g borówek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy i sól. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajko, olej i jogurt. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny i borówki (zostawiając kilka do dekoracji). Przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gdy muffiny lekko przestygną z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i lukrujemy każdego muffina. Ozdabiamy borówką.
Smacznego 🙂