Cytrynowe muffiny z borówkami i cytrynowym lukrem

dnia

Szukałam pomysłu na inne od dotychczasowych muffiny – do szkolnej śniadaniówki. Postanowiłam wykorzystać borówki – których akurat sporo miałam w lodówce. Przepis na cytrynowe muffiny znalazłam na blogu Moje Wypieki – skróciłam jednak listę składników i ciut je pozmieniałam.

Składniki na 7 muffinów:

  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 125 g borówek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy i sól. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajko, olej i jogurt. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny i borówki (zostawiając kilka do dekoracji). Przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gdy muffiny lekko przestygną z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i lukrujemy każdego muffina. Ozdabiamy borówką.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *