Jabłkowa jaglanka to zdecydowanie jedno z moich ulubionych śniadań. Robi się ją bardzo prosto – a smakuje przepysznie!
Składniki (na 2 porcje):
- 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej
- 250 – 300 ml soków jabłkowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 jabłko
- cynamon
- płatki migdałowe
Kaszę jaglaną gotujemy w soku jabłkowym z dodatkiem wody (u mnie na ogół w proporcji 1 : 1). Odcedzamy ugotowaną kaszę i lekko studzimy. W tym czasie na tarce z grubymi oczkami ścieramy jabłko (ja to robię razem ze skórką). Do kaszy dodajemy jogurt oraz miód i mieszamy. dodajemy cynamon i mieszamy. Nakładamy do 2 miseczek. Na wierzch nakładamy starte jabłko. Posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu i płatkami migdałowymi.
Smacznego 🙂