Dziś przed moją Maleńką i jej drużyną mecz ligowy w siatkówce. Dla najwierniejszych kibiców i dla Maleńkiej na przekąskę po meczu zrobiłam pyszne i sycące muffiny dyniowe z przepisu znalezionego na blogu Moje Wypieki (https://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-dyniowo-pomaranczowe-z-czekolada). Tym razem w przepisie nie dokonywałam prawie żadnych zmian – zwiększyłam tylko ilość czekolady.
Składniki na 9 dużych muffinów:
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka puree z dyni
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 125 ml kefiru
- 80 ml oleju
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 150 g posiekanej czekolady (u mnie 100 g czekolady deserowej + 50 g czekolady mlecznej)
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i cynamon. W drugiej misce mieszamy puree, cukier, jajka, kefir, olej i skórkę z pomarańczy. Łączymy zawartość obu misek – mieszając tylko do ich połączenia. Dodajemy 100 g posiekanej czekolady. Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Z wierzchu posypujemy pozostałymi 50 g posiekanej czekolady. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut.
Smacznego 🙂