Te muffiny zdecydowanie podzieliły moja rodzinę – ja byłam nimi zachwycona, ale niestety dzieci nie podzielały tego zdania (mimo że mój Maleńki lubi bananowe wypieki). Muffiny rozdałam więc koleżankom – i wszystkim smakowało! Dlatego postanowiłam wrzucić przepis na bloga 🙂 Znalazłam do na blogu Moje Wypieki i zrobiłam w zasadzie bez modyfikacji.
Składniki na 9 muffinów:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanka mleka
- 40 ml oleju
- 1 jajko
- 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
- garść posiekanych orzechów włoskich
W jednej misce mieszamy mąkę, płatki, cukier, kakao i proszek. W drugiej misce rozgniatamy widelcem banany i dodajemy mleko, olej, jajko i wszystko razem mieszamy. Łączymy zawartość obu misek – mieszamy i dodajemy posiekaną czekoladę i posiekane orzechy. Przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.
Smacznego 🙂