Fit sernik na zimno na bazie twarogu

dnia

Razem z moją Maleńką świętujemy sukces w trudnej rekrutacji do liceum – Maleńka dostała się do bardzo dobrego liceum, do klasy na której jej zależało 🙂 Z tej okazji zrobiłam dla nas obu fit wersję sernika na zimno – żebyśmy we dwie mogły zjeść cały sernik bez wyrzutów sumienia (Maleńki jest na obozie – więc dla niego ten sernik zrobię przy innej okazji) 🙂 Sernik wyszedł przepyszny – już wiem, że będziemy go często powtarzać!

Składniki (na tortownice o średnicy 17 cm):

  • 180 g chudego twarogu
  • 180 g serka waniliowego
  • 1 łyżka erytrolu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • owoce do dekoracji (u mnie maliny + borówki)
  • 1 opakowanie galaretki pasującej do owoców (u mnie malinowa)

Żelatyna rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej (ale nie wrzącej!) wody. Twaróg blendujemy razem z serkiem, erytrolem, cukrem i cukrem z wanilią na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i bardzo dokładnie miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki możemy posmarować np. olejem kokosowym (ale nie jest to konieczne). Przekładamy masę serową i wkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody (niż ta podana na opakowaniu – u mnie 350 ml). Gdy spód lekko stężeje wykładamy owoce, zalewamy galaretkę i wstawiamy na minimum kilka godzin do lodówki.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *