Blondie to jasna wersja brownie. Na ogół robi się je z białą czekoladą, ja skorzystałam jednak z przepisu Nigelli Lawson – w którym nie rozpuszczamy białej czekolady, tylko dodajemy posiekaną czekoladę (tu deserową i mleczną), a słodycz daje głównie słodzone mleko skondensowane. Przepis ten znajdziecie w książce „Kuchnia. Przepisy z serca domu” (pod nazwą Blondynki). W mojej wersji zmniejszyłam ilość cukru. Ciasto wyszło pyszne i bardzo sycące – dzięki dużej ilości płatków owsianych. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadaniówki lub szybka i sycąca przekąska.
Składniki:
- 200 g płatków owsianych górskich
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 150 g miękkiego masła
- 75 g cukru trzcinowego
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- 1 jajko
- 100 g posiekanej czekolady deserowej
- 100 g posiekanej czekolady mlecznej
W jednej misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i sodą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem. Dodajemy mleko skondensowane i suche składniki – miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i miksujemy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 20 cm x 20 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Smacznego 🙂