Ostatnio piekłam głównie ciasta i muffiny – teraz miałam wielką ochotę na ciasteczka 🙂 Chciałam tez by były to jak najzdrowsze ciasteczka. Sięgnęłam więc po przepis Kingi Paruzel http://kingaparuzel.pl/blog/2018/01/pyszne-ciasteczka-owsiane/ Na blogu Kingi bardzo podoba mi się podawana lista możliwych zamienników – i ja oczywiście – też dokonałam kilku zmian 🙂 Efekt podzielił moja rodzinę 😉 dzieciom ciasteczka nie smakowały – uznały je za zbyt delikatne i za mało słodkie. Ja zjadłam je ze smakiem i uważam że są idealną zdrową opcją gdy nachodzi nas ochota na małe słodkie co nieco 🙂
Składniki (na 14 ciasteczek)
- 2 małe dojrzałe banany
- 1/4 szklanki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- 150 g płatków owsianych (górskich)
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g żurawiny suszonej
- 50g wiórków kokosowych
- 50 g posiekanej czekolady deserowej
- 1 łyżka nasion chia
- szczypta soli
Banany miksujemy z olejem, miodem i przyprawa do piernika. Wsypujemy pozostałe składniki i miksujemy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy porcje łyżką do lodów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut.
Smacznego 🙂