Przepis na pieguski pieczone jako jedno duże ciasto – krojone potem na ciasteczka już był. Teraz pora na jego zdrowszą – pełnoziarnistą wersję. Musze przyznać że w tej wersji są przepyszne!
Skłądniki na blaszkę 20 cm x 30 cm:
- 115 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 50 g drobnego cukru
- 12 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 100 g posiekanej deserowej czekolady (lub deserowych groszków czekoladowych)
Masło miksujemy z trzema cukrami. Dodajemy jajko i jeszcze raz miksujemy. Wsypujemy mąkę, sodę i sól – miksujemy. Wsypujemy mniej więcej 2/3 obu posiekanych czekolad i miksujemy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę i wyrównujemy lekko wgniatając w dno. Posypujemy po wierzchu resztą posiekanych czekolad (groszkami czekoladowymi) i lekko je wciskamy w ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy kilkanaście minut – potem kroimy na mniejsze ciasteczka.
Smacznego 🙂