Pieczona owsianka „na wynos”

Dziś miałam jechać do Radomia na Air Show – jednak pogoda pokrzyżowała mi plany… Szykując się do tego wyjazdu – wczoraj upiekłam pieczoną owsiankę w wersji „na wynos”. Można ją jeść jak ciasto – ale nie jest tak słodka jak klasyczny deser i jednocześnie bardzo sycąca. Przepis na tę owsiankę znalazłam na Instagramie: https://www.instagram.com/p/Ble953hlAdV/?hl=pl&taken-by=mama_na_silowni Przepis jest tak dobry – że robię go w zasadzie bez modyfikacji 🙂

Składniki na foremkę 20 cm x 20 cm:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 15 g wiórków kokosowych + do posypania
  • 10 g cukru z wanilią
  • cynamon
  • 9 śliwek (sporych – u mnie mieszaniec)

W misce mieszamy płatki, mleczko, jajka, miód, 15 g wiórków kokosowych, cukier i cynamon. Dodajemy 5 śliwek pokrojonych w sporą kostkę. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy śliwki – przekrojone na pół lub na cztery części. Posypujemy wiórkami kokosowymi i cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *