Po Świętach wciąż nie mamy dość piernikowego smaku 😉 W święta zobaczyłam na Instagramie zdjęcie piernikowych donatów i wiedziałam, że muszę je upiec! Przepis pochodzi z bloga https://choosingchia.com/ – dokonałam w nim jednak kilku zmian – zarówno w składzie, jak i w dekoracji. Donaty wyszły przepyszne – zdecydowanie powtórzę je lada dzień!
Składniki na 12 donatów:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 tabliczka czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
- ewentualnie dowolne posypki / orzechy do dekoracji
W jednej misce mieszamy składniki suche: obie mąki, cukier, proszek, sodę, sól, przyprawę i cukier z wanilią. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, olej i syrop klonowy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy tylko do połączenia składników. Przekładamy do foremki (j mam silikonową więc nie muszę jej niczym smarować). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Gdy donaty lekko przestygną – wyjmujemy je z foremki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy donaty.
Smacznego 🙂