Witajcie w grudniu 🙂 Ten miesiąc zaczął się naprawdę mroźno – więc ciepłe śniadania są bardzo na czasie. Do grona moich ulubionych pieczonych owsianek dorzucam kolejną – wiśniowo – kokosową. Jak zawsze prosta i bardzo pyszna!
Składniki na 1 porcję:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 czubata łyżka wiórków kokosowych + do posypania
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 10 g cukru z wanilią
- garść wiśni (mogą być mrożone – nie trzeba ich nawet rozmrażać) + do dekoracji
- płatki migdałowe do dekoracji
W misce mieszamy płatki, wiórki, jogurt, miód, jajko i cukier. Dodajemy wiśnie. Przekładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego odrobiną oleju kokosowego. Dekorujemy wiśniami. Posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego 🙂