Jak tylko zobaczyłam, że w sklepach pojawił się rabarbar – kupiłam od razu 🙂 Od kilu lat robię wypieki z jego dodatkiem. Tym razem upiekłam pyszna i lekka tartę – na spodzie z mąki orkiszowej (ale spokojnie można użyć zwykłej pszennej)
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 300 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 85 g cukru trzcinowego
- 1 – 2 łyżki bułki tartej
Z mąki, cukru pudru, masła i żółtka zagniatamy kruche ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki. W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar, dodajemy pokrojone truskawki oraz cukier trzcinowy – odstawiamy do czasu aż ciasto będzie upieczone. Po wyjęciu cista z lodówki wałkujemy je i przekładamy do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy „na ślepo” w piekarniku nagranym do 190 stopni przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypujemy bułką tartą. Z owoców odlewamy sok, który puściły i przekładamy je na ciasto. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni i całość pieczemy razem przez 25 minut. Jeśli wolicie słodszą wersje – można po wierzchu posypać tartę cukrem pudrem.
Smacznego 🙂