Tarta z truskawkami i rabarbarem

dnia

Jak tylko zobaczyłam, że w sklepach pojawił się rabarbar – kupiłam od razu 🙂 Od kilu lat robię wypieki z jego dodatkiem. Tym razem upiekłam pyszna i lekka tartę – na spodzie z mąki orkiszowej (ale spokojnie można użyć zwykłej pszennej)

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 300 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 85 g cukru trzcinowego
  • 1 – 2 łyżki bułki tartej

Z mąki, cukru pudru, masła i żółtka zagniatamy kruche ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki. W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar, dodajemy pokrojone truskawki oraz cukier trzcinowy – odstawiamy do czasu aż ciasto będzie upieczone. Po wyjęciu cista z lodówki wałkujemy je i przekładamy do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy „na ślepo” w piekarniku nagranym do 190 stopni przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypujemy bułką tartą. Z owoców odlewamy sok, który puściły i przekładamy je na ciasto. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni i całość pieczemy razem przez 25 minut. Jeśli wolicie słodszą wersje – można po wierzchu posypać tartę cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *